Nieuws
Josje Pijl over Van het Pad
Omdat mijn boek nog veel te onbekend is, stuur ik hier en daar boekenliefhebbers Van het Pad met het verzoek na lezing een eerlijke reactie te geven op wat zij ervan vinden. Hier een voorbeeld van Josje Pijl. Zij werkt onder andere als klantcontactmedewerker in Almere en omgeving. Dat ik haar niet heel goed ken, betekent dat zij onbekommerd haar mening kan geven. Hieronder haar reflectie:
“Het heeft toch iets langer geduurd dan ik had gepland, maar hierbij mijn commentaar. Ik vond het een super leuk boekje. Het leest lekker vlot weg en je hebt een heerlijke manier van situaties beschrijven. Blijf alsjeblieft doorgaan met schrijven. Heel veel succes met je verdere plannen!”
Even verderop schrijft ze:
“Mijn recensie : Dit boekje is een aanrader voor alle globetrotters. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft Frank Flippo diverse plaatsen op deze aarde. Door zijn vloeiende schrijfstijl waan je je midden in zijn verhaal, waarbij je de mensen ziet, de geuren ruikt en de geluiden hoort die bij het land behoren. Ik kreeg tijdens het lezen meteen weer de reiskoorts te pakken. Het enige nadeel van dit boekje is blz. 151. Waar blijven de blz. 152 tot 999?”
Ik begreep de laatste zin eerst niet. Bij navraag bleek, dat ze bedoelde niet te kunnen wachten tot het tweede boek klaar is. Ik antwoordde haar dat het al klaar ligt, maar nog niet is uitgegeven. Waarschijnlijk wacht mijn uitgever tot Van het Pad vleugels krijgt….
Titel: Van het pad
Auteur: Frank Flippo
Recensie: Erlend van Ark
(Foto: Jeffrey Zeldman, Flickr, Empire State Building at sunset)
Van Auteursimpresariaat Baumann & Co is vorig jaar (2017) het reisverslag ‘Van het pad’ verschenen, van Frank Flippo.
Eerst moet ik bekennen dat ik de schrijver en zijn oeuvre een klein beetje ken. Gezien de persoonlijke tint in de verhalen uit dit boekje maakte mij dat extra nieuwsgierig. Ik ken hem als een praatgrage en betrokken, geïnteresseerd, nieuwsgierig persoon die zeer makkelijk contact legt en sympathie opwekt. Dat is niet onhandig als je in een vreemd land op reis bent en daarover moet schrijven.
Het korte boekje (150 pagina’s) telt vijf delen, vijf aparte reisverslagen uit vijf windstreken. Die vijf verhalen lezen lekker weg omdat Frank zeer vlot, prettig leesbaar schrijft. Hij wisselt geslaagde beschrijvingen van de omgeving af met die van personages en dialogen. Kortom Van het pad is al met al een zeer geslaagde bundel reisverhalen voor in de bus, in de trein of op je vakantieadres. Het is vaak heel ontnuchterend, zoals iedere reis kan zijn. Mijn god, wat doet dit boek mij soms verlangen naar te blijven op de plaats waar ik ben: het heerlijke, veilige Nederland in het centrum van het paradijs op aarde, Europa. Die verdomde drang naar avontuur ook!
Het eerste verhaal gaat over het eiland Rügen (Duitsland), het kuuroord van ene Adolf Hitler. Slecht eten en onophoudelijke stortregens begeleiden Franks zoektocht naar wat daar ‘gewesen ist’. Het Derde Rijk en de DDR hebben daar namelijk hun lelijke totalitaire sporen achtergelaten. Het arme gezin Flippo kan in deze tijd gelukkig wel het eiland zonder al te grote trauma’s achter zich laten. Frank neemt ze daarna mee naar Thailand. Helaas wel, want de Thaise schonen brengen hem regelmatig dusdanig in de verleiding dat de lezer weet dat je daar alleen als vrijgezel op je plekkie bent. Gelukkig voor Frank (en voor de lezer) zijn er ook tempels, paleizen en prachtige witte stranden in Thailand om te beschrijven. Wist u bijvoorbeeld waarom de Thai zoveel waardering hebben voor hun buren, de Khmer (in Cambodja)?
Vervolgens worden we meegenomen naar Tibet, dat volgens de auteur ‘nog echt een alternatief kan bieden voor de westerse consumptiecultuur’. Maar wel een slecht alternatief zo blijkt uit zijn verhaal. De Tibetanen zijn namelijk zeer direct en fysiek. Zo krijgt een toerist die in een winkel rondneust, maar niks wil kopen rake klappen. Het Tibetaanse eten is verder om te kotsen en het landschap eentonig. Frank beschrijft prachtig het contrast tussen de Tibetaanse spiritualiteit en het ongepolijste uiterlijk van het landschap en zijn bevolking. De ongemakkelijke relatie met het onvermijdelijke Nederlandse stel dat hij op de reis door het Tibetaanse hoogland treft, is hierbij de kers op de taart. Als je op avontuur bent in een ver land is niets vervelender dan geconfronteerd te worden met landgenoten die aan je blijven plakken. Ten leste komen we in New York terecht. Jammer genoeg was Trump nog niet aan de macht toen Frank zijn boekje schreef. Dat had ‘zijn’ stad wellicht nog wat exotischer gemaakt. Ook in dit reisverslag toont de schrijver zijn kunde om een omgeving en cultuur goed te doorgronden. Zo schrijft hij over Grand Central dat wij Europeanen wel twee keer zouden nadenken om een dergelijk groot bouwwerk neer te zetten en om het ook nog eens Grand Central te noemen. De Amerikaan is dergelijke schaamte voorbij en heeft ook geen ethisch kompas, zoals een Europeaan. Een New Yorkse taxichauffeur legt desgevraagd uit hij geen medelijden heeft met stumpers zonder werk (zwervers). Iedereen kan toch gewoon een baan zoeken? Veel New Yorkers hebben er zelfs twee. Tja, Europa en de VS drijven qua moraal steeds verder uit elkaar lijkt wel.
Oja, omdat een recensent altijd wat te zeiken moet hebben nog één kritische noot: op bladzijde 137 staat dat New York vernoemd is naar de hertog van York, de toenmalige koning van Engeland (1664). De hertog van York was op dat moment echter de jongere broer van koning Karel II, de later koning Jacobus II (r. 1685-1688).
Mijn boek is vanaf heden online te koop.
Bestel hier
In de losse verkoop is Van het Pad te verkrijgen bij:
Readshop, Thorheimpassage 3, 3941 ET Doorn, 0343-421044
Boekhandel Jacques Baas, Traay 4c, 2971 GN Driebergen, 0343-518571
Meer nieuws
Radio-interview: Rtv Utrecht interviewde Frank Flippo over Van het Pad in het programma Aan Tafel (opname 31 oktober). Beluister het interview via Soundcloud
"Super gedaan. Ben vanochtend in het boek begonnen. Lees het nu ik op reis ben. Heerlijk boek. Het leest lekker weg. Knap staaltje werk van de auteur. Je hebt iets gemaakt waar je trots op mag zijn. Ik zal het aanbevelen aan vrienden en deel twee zo kopen.”
“Wat een opkomst tijdens je presentatie! Als dat geen succes is, weet ik het niet meer”.
“Ik zit met een grote glimlach, soms grinnikend heerlijk in de zon te lezen in het boek. Wat kan hij meesterlijk omschrijven! Ik waan me in Thailand momenteel. Genieten!”
“Ik lees een vriend stukken voor. Hij is verbaasd en enthousiast over de schrijfstijl! Ik ga weer verder lezen…”
Frank aan het woord over de vijf bestemmingen in zijn boek (13/10/2017):