Nieuws

Josje Pijl over Van het Pad

48ea577f-adf4-4faf-9d2f-7aaceb2cb8a8jpg

Omdat mijn boek nog veel te onbekend is, stuur ik hier en daar boekenliefhebbers Van het Pad met het verzoek na lezing een eerlijke reactie te geven op wat zij ervan vinden. Hier een voorbeeld van Josje Pijl. Zij werkt onder andere als klantcontactmedewerker in Almere en omgeving. Dat ik haar niet heel goed ken, betekent dat zij onbekommerd haar mening kan geven. Hieronder haar reflectie:

“Het heeft toch iets langer geduurd dan ik had gepland, maar hierbij mijn commentaar. Ik vond het een super leuk boekje. Het leest lekker vlot weg en je hebt een heerlijke manier van situaties beschrijven. Blijf alsjeblieft doorgaan met schrijven. Heel veel succes met je verdere plannen!”

Even verderop schrijft ze:

“Mijn recensie : Dit boekje is een aanrader voor alle globetrotters. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft Frank Flippo diverse plaatsen op deze aarde. Door zijn vloeiende schrijfstijl waan je je midden in zijn verhaal, waarbij je de mensen ziet, de geuren ruikt en de geluiden hoort die bij het land behoren. Ik kreeg tijdens het lezen meteen weer de reiskoorts te pakken. Het enige nadeel van dit boekje is blz. 151. Waar blijven de blz. 152 tot 999?”

Ik begreep de laatste zin eerst niet. Bij navraag bleek, dat ze bedoelde niet te kunnen wachten tot het tweede boek klaar is. Ik antwoordde haar dat het al klaar ligt, maar nog niet is uitgegeven. Waarschijnlijk wacht mijn uitgever tot Van het Pad vleugels krijgt….


Boekbespreking Van het Pad door historicus Erlend van Ark
(gepubliceerd op 3 september 2018)

Erlend van Ark (1977)  is historicus en docent, en schreef net als Frank een boek in de serie 'In Begrijpelijke Taal'. Dat van Frank gaat over esoterie, dat van Erlend over de Eerste Wereldoorlog. 
Hieronder zijn lovende recensie.

Titel: Van het pad

Auteur: Frank Flippo

Recensie: Erlend van Ark

16461642850_27962bbb98_zjpg

(Foto: Jeffrey Zeldman, Flickr, Empire State Building at sunset)

Van Auteursimpresariaat Baumann & Co is vorig jaar (2017) het reisverslag ‘Van het pad’ verschenen, van Frank Flippo.

Eerst moet ik bekennen dat ik de schrijver en zijn oeuvre een klein beetje ken. Gezien de persoonlijke tint in de verhalen uit dit boekje maakte mij dat extra nieuwsgierig. Ik ken hem als een praatgrage en betrokken, geïnteresseerd, nieuwsgierig persoon die zeer makkelijk contact legt en sympathie opwekt. Dat is niet onhandig als je in een vreemd land op reis bent en daarover moet schrijven.

Het korte boekje (150 pagina’s) telt vijf delen, vijf aparte reisverslagen uit vijf windstreken. Die vijf verhalen lezen lekker weg omdat Frank zeer vlot, prettig leesbaar schrijft. Hij wisselt geslaagde beschrijvingen van de omgeving af met die van personages en dialogen. Kortom Van het pad is al met al een zeer geslaagde bundel reisverhalen voor in de bus, in de trein of op je vakantieadres. Het is vaak heel ontnuchterend, zoals iedere reis kan zijn. Mijn god, wat doet dit boek mij soms verlangen naar te blijven op de plaats waar ik ben: het heerlijke, veilige Nederland in het centrum van het paradijs op aarde, Europa. Die verdomde drang naar avontuur ook!

Het eerste verhaal gaat over het eiland Rügen (Duitsland), het kuuroord van ene Adolf Hitler. Slecht eten en onophoudelijke stortregens begeleiden Franks zoektocht naar wat daar ‘gewesen ist’. Het Derde Rijk en de DDR hebben daar namelijk hun lelijke totalitaire sporen achtergelaten. Het arme gezin Flippo kan in deze tijd gelukkig wel het eiland zonder al te grote trauma’s achter zich laten. Frank neemt ze daarna mee naar Thailand. Helaas wel, want de Thaise schonen brengen hem regelmatig dusdanig in de verleiding dat de lezer weet dat je daar alleen als vrijgezel op je plekkie bent. Gelukkig voor Frank (en voor de lezer) zijn er ook tempels, paleizen en prachtige witte stranden in Thailand om te beschrijven. Wist u bijvoorbeeld waarom de Thai zoveel waardering hebben voor hun buren, de Khmer (in Cambodja)?

Vervolgens worden we meegenomen naar Tibet, dat volgens de auteur ‘nog echt een alternatief kan bieden voor de westerse consumptiecultuur’. Maar wel een slecht alternatief zo blijkt uit zijn verhaal. De Tibetanen zijn namelijk zeer direct en fysiek. Zo krijgt een toerist die in een winkel rondneust, maar niks wil kopen rake klappen. Het Tibetaanse eten is verder om te kotsen en het landschap eentonig. Frank beschrijft prachtig het contrast tussen de Tibetaanse spiritualiteit en het ongepolijste uiterlijk van het landschap en zijn bevolking. De ongemakkelijke relatie met het onvermijdelijke Nederlandse stel dat hij op de reis door het Tibetaanse hoogland treft, is hierbij de kers op de taart. Als je op avontuur bent in een ver land is niets vervelender dan geconfronteerd te worden met landgenoten die aan je blijven plakken. Ten leste komen we in New York terecht. Jammer genoeg was Trump nog niet aan de macht toen Frank zijn boekje schreef. Dat had ‘zijn’ stad wellicht nog wat exotischer gemaakt. Ook in dit reisverslag toont de schrijver zijn kunde om een omgeving en cultuur goed te doorgronden. Zo schrijft hij over Grand Central dat wij Europeanen wel twee keer zouden nadenken om een dergelijk groot bouwwerk neer te zetten en om het ook nog eens Grand Central te noemen. De Amerikaan is dergelijke schaamte voorbij en heeft ook geen ethisch kompas, zoals een Europeaan. Een New Yorkse taxichauffeur legt desgevraagd uit hij geen medelijden heeft met stumpers zonder werk (zwervers). Iedereen kan toch gewoon een baan zoeken? Veel New Yorkers hebben er zelfs twee. Tja, Europa en de VS drijven qua moraal steeds verder uit elkaar lijkt wel.

Oja, omdat een recensent altijd wat te zeiken moet hebben nog één kritische noot: op bladzijde 137 staat dat New York vernoemd is naar de hertog van York, de toenmalige koning van Engeland (1664). De hertog van York was op dat moment echter de jongere broer van koning Karel II, de later koning Jacobus II (r. 1685-1688).

Recensie Van het Pad 

(Geplaatst: maandag 4 december op Surfing Ann's boekenblog van Anneke van Dijken)

"Bij het zien van de schitterende cover en de titel verwacht je niet een standaard reisboek te gaan lezen, waar de beruchte toeristenpleisters worden beschreven, maar juist de minder of helemaal niet bekende gebieden waar je als toerist niet zo snel aan zou denken. Gelukkig is dat ook zo, want gelijk in het eerste hoofdstuk neemt de auteur je mee naar Prora, Hitlers kuuroord. Inderdaad, niet bepaald een plek wat bij de meesten in gedachten komt om dat eens te bezoeken. Toch is het goed dat de auteur dat wel heeft gedaan, want zo weet je hoe het eruit ziet, hoe het gebouwd is en waar het gebouw uiteindelijk voor gebruikt is doordat hij met iemand in gesprek kwam die daar heeft gewerkt.

Zo heeft hij over de wereld meerdere mooie ontmoetingen, is hij op meer plaatsen geweest waar je niet zo snel aan denkt als toerist. Daardoor zijn de verhalen interessant om te lezen en krijg je meer te weten over de plaatsen, de gebruiken, de geschiedenis, tradities en hoe bepaalde tradities zoals bijvoorbeeld alumbrada in Mexico gevierd worden.
De auteur is eerlijk, recht voor zijn raap, maakt niets mooier dan het is, soms is het op het randje of gaat hij net te ver, maar het is hoe hij de reizen ervaart. Op een beeldende manier heeft hij het boek geschreven. Zo beeldend, dat het haast lijkt of je in gedachten mee op reis bent.
Het boek eindigt met de interessante biografie van de auteur, zodat je de auteur beter leert kennen.

Minpuntje is dat de tekeningen vaak onduidelijk zijn. Als de oorspronkelijke foto's waren gebruikt, dan was het mooier en duidelijker geweest.
Kortom; als je van bijzondere reisverhalen houdt, dan is dit boek echt een aanrader. Juist omdat het geen standaard reisverhalen zijn waar alles mooier gemaakt is, dan het in werkelijkheid is, maar eerlijke verhalen waar niets mooier is gemaakt dan het is. Je wilt na het lezen van dit boek bepaalde plaatsen met eigen ogen gaan bekijken, terwijl je andere plaatsen toch maar liever links laat liggen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover?
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek?
Die is goed gekozen, want dat is wat de auteur meeste tijds heeft gedaan, hij is over het algemeen steeds van de beruchte toeristenpaden afgeweken en heeft zijn eigen pad gevolgd.

Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot, beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het zijn de verhalen van de reizen zoals hij ze ervaren heeft.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
Die zijn goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zal er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, eenmaal aan een verhalen begonnen, kan je niet meer stoppen.

Wat vond je van de locaties in het boek?
Sommige plaatsen klinken mooi, andere wat minder.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het verbaasde mij dat je vooral als man zijnde toch niet in Thailand vrij rond kan lopen zonder aangeklampt te worden door de plaatselijke vrouwen. Dat je dan beter naast je vrouw/vriendin kan lopen als je niet lastig gevallen wilt worden. Uiteraard ken ik de verhalen wel, maar dat het zo erg is, had ik niet gedacht.

Mooie quote in het boek:
Beleefdheidsvormen anonimiseren, zodat de aangesprokene daarachter een comfortabele, persoonlijke ruimte overhoudt.

Zou je het boek aanraden?
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor reisfanaten.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg?
Mijn man neemt het boek mee naar zijn werk zodat zijn collega's het boek ook kunnen lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Mijn boek is vanaf heden online te koop.

Bestel hier

In de losse verkoop is Van het Pad te verkrijgen bij:
Readshop, Thorheimpassage 3, 3941 ET Doorn, 0343-421044
Boekhandel Jacques Baas, Traay 4c, 2971 GN Driebergen, 0343-518571

Meer nieuws

Radio-interview: Rtv Utrecht interviewde Frank Flippo over Van het Pad in het programma Aan Tafel (opname 31 oktober). Beluister het interview via Soundcloud 

De boekpresentatie van vrijdag 13 oktober bij Jacques Baas in Driebergen was een groot succes met een  opkomst van meer dan 80 mensen.  Dank voor uw aanwezigheid en felicitaties! 

Enkele reacties van lezers en bezoekers:

"Super gedaan. Ben vanochtend in het boek begonnen. Lees het nu ik op reis ben. Heerlijk boek. Het leest lekker weg. Knap staaltje werk van de auteur. Je hebt iets gemaakt waar je trots op mag zijn. Ik zal het aanbevelen aan vrienden en deel twee zo kopen.”

“Wat een opkomst tijdens je presentatie! Als dat geen succes is, weet ik het niet meer”.

 “Ik zit met een grote glimlach, soms grinnikend heerlijk in de zon te lezen in het boek. Wat kan hij meesterlijk omschrijven! Ik waan me in Thailand momenteel. Genieten!”

“Ik lees een vriend stukken voor. Hij is verbaasd en enthousiast over de schrijfstijl! Ik ga weer verder lezen…”Frank aan het woord over de vijf bestemmingen in zijn boek (13/10/2017):