Tibetaanse wonderen, deel 1: Lung Gom Pa

Hindoes weten het al lang; wij hebben het uit ons bewustzijn verbannen. Door langdurige training kunnen sommige mensen vermogens verwerven die grenzen aan het wonderbaarlijke. Noem het meesterschap dat begint met wat we in Europa de meesterproef heette. Hij bekroonde je opleiding  als je in de leer was bij een goudsmid, of bij een schilder als Michelango. Of bij een magister in de verborgen kunsten. 

Vergelijk het met het leren van een kunstzinnige vaardigheid, zoals klassiek repertoire beheersen op de vleugel, of het eerste bedrijf van het Zwanenmeer kunnen dansen, of een geloofwaardige Rembrandteske ets maken. Al die dingen vragen veel pijn, moeite en doorzettingsvermogen. En dan moet je er ook nog een bovengemiddeld talent voor hebben.

HIndoes zouden er niet van opkijken als ze een Tibetaanse lama verend met hoge snelheid door een vlakte zouden zien suizen. (In Tibet heten zij lung gom pa renners).  Het verschil met ons westerlingen is, dat zij het kunnen plaatsen in een zinvol kader in plaats van in een rariteitenkabinet. In tegenstelling tot wij,  bezitten zij een referentiekader voor dergelijke zaken.  Dat kader vertelt hen: deze vliegende lama beheerst een van de sidhi's. Sidhi's zijn bovennatuurlijke vermogens die heel vergevorderde beoefenaren van disciplines als tantra, yoga en meditatie er gratis bij krijgen. Noem het bijproducten. Want tegen de tijd dat een lama of yogi dit kan, vindt hij dat soort vermogens totaal irrelevant. Tuinieren, of vogels kijken, of vissen vindt hij precies even waardevol, zo lang iemand met die activiteit de weg naar Verlichting in slaat. 

De leraar Milarepa (1052-1135) van wie je hier een afbeelding ziet (in de stronk) was een van de stichters van het Tibetaans boeddhisme en een van de eersten van wie beweerd wordt dat ze de kunst van lung gom pa bezaten: dagen en nachten lang rennen met een snelheid en afstanden afleggend waar geen hedendaagse atleet aan kan tippen. Sprak je een lung gom pa beoefenaar aan of verbrak je zijn trance, dan viel hij dood neer. Lees er meer over in het Tibetverhaal in Van het Pad.   
(Bron kleine foto: Michael Eisenriegler, Flickr. Milarepa)
(Bron grote foto: tjabeljan, Flickr. Yamdrok Tzo, een van de heilige meren van Tibet) 

milarepa tjabeljanjpg