Hoe is het nu met Prora?

Van het Pad beschrijft Rügen als een bron van fascinatie, een immens gebouw waar de lugubere echo’s van een beladen verleden nog rondwaren. Op Rügen zelf, dat mooie Duitse eiland in de Oostzee, was het betonnen monster meestal mateloos impopulair, een puist temidden van natuurschoon. Dat beeld verandert, nu overheid en projectontwikkelaars de handen ineenslaan en er luxe appartementen bouwen. Dit najaar wordt het wellnessgedeelte geopend.

In 2008 is in het bos tussen het gebouw en de kust al een klimbos geopend, sinds  2011 huisvest het gebouw een jeugdherberg, blinkend van nieuwheid. Berlijnse historici willen niet dat alle geschiedenis verdwijnt achter mooie toeristengevels. Wat Hitler vanaf 1936 liet bouwen, was bedoeld als vakantiefabriek voor het volk; nu wordt het steeds meer een vakantieplek voor beter verdienenden. Hun initiatief heet Denk-MAL-Prora. Zij kregen voor elkaar dat in het buitengebied van de jeugdherberg een expo over de bouwsoldaten is geopend, en met een online petitie die de overheid werd aangeboden, stelden zij het behoud van het historische blok 5 van het Proracomplex veilig.

Ook in de nieuwe toeristische plannen wordt de omvang kolossaal: een oord voor duizenden mensen met een capaciteit die ongeveer twee keer zo groot is als die in de nabijgelegen badplaats Binz. Een splinternieuwe, kilometerslange wandelpromenade verbindt beide plaatsen. Momenteel (2017) is Prora zelfs een van de grootste stedebouwkundige ontwikkelingsprojecten in noordelijk Duitsland. Het kost 900 miljoen euro en moet in 2022 klaar zijn.

Er zijn al 700 koopappartementen gereed en die zijn bijna allemaal al verkocht. Een van hen is een voormalige soldaat van de DDR-Volksarmee. Hij moppert dat dit geen tweede Sylt mag worden. Sylt is een chique Duits waddeneiland waar volgens zijn zeggen de gewone man niets meer kan kopen. Omwonenden delen zijn mening; met grote meerderheid van stemmen verwierpen burgers van gemeente Binz in 2016 het plan voor een 104 meter hoge, upper class woontoren.

In blok twee van dit kamvormige monster breekt het nieuwe, luxe tijdperk al aan: zes verdiepingen stralend witte gevels met heldere lijnen en met hoge vensters en glazen balkons die op zee uitkijken en een licht en zomers gevoel moeten opwekken. Zo innovatief is het ook weer niet: de architect van het huidige project ontdekte dat ook Hitlers bouwmeesters al balkons hadden bedacht voor de gevel aan de zeekant. Als de planning goed gaat, wordt nog dit najaar het kuuroordgedeelte geopend.

De tijd zal leren of Prora vanaf de zomer van 2018 als vakantiemagneet succesvol zal kunnen concurreren met de rest van de wereld, iets wat in 1937 nog niet hoefde.

(Afbeelding: Volkspalast van de DDR in Berlijn anno 1980. Bron: John Spooner, Flickr)John Spooner1jpg