De Chichimeca-indianen en de wonderen van de heilige Isidoor

Als Guanajuato alleen boeide vanwege de ligging, de monumenten en de ondergrondse gangen, zou het een openluchtmuseum zijn. Die drie zijn al heel wat en nogal spectaculair, maar de ware charme is gelegen in de bevolking, globaal een mengeling van latino's (mensen van gemengd Spaans-Mexicaanse afkomst) en verschillende indianenvolkeren, waarvan de Chichimeca en de Otomi de belangrijkste zijn. Proef hun heerlijke soepen, tamales, geniet van hun mooie muziek, hun verhalen, hun medicinale kennis...als je een beetje Spaans spreekt, wat zij meestal ook doen. Over de Otomi hebben we het misschien een andere keer; deze keer worden we iets wijzer over de Chichimeca.

Dat er vandaag überhaupt nog Chichimeca-indianen rondlopen in Guanajuato danken zij aan hun dappere verzet tegen de Spaanse conquistadores. Lang hielden zij stand, tot de Spanjaarden stelselmatig de paden afsloten naar hun voedselbronnen. Toen gaven zij zich over. Een van de gevolgen was hun bekering tot het geloof van de fanatiek katholieke bezetters. 

Gelukkig slaagden de Chichimeca erin, het bij een bekering te houden met behoud van eigen kwaliteit; hun katholicisme omvat  bijna alle oude Indiaanse oogstfeesten en gebruiken. Natuurlijk aanbidden ze als alle Mexicanen de heilige Maagd van Guadelupe, eigenlijk als de moedergodin en vruchtbaarheidsgodin die hier altijd al resideerde. Maar vergeet ook Isidorus niet. Hij is de belangrijkste mannelijke heilige van de Chichimeca. 
De heilige Isidorus, arme landarbeider en helper van armen en dieren, bleek voor de natuurvriendelijke Indianen een ideale beschermheilige. Bovendien wordt hij gezien als brenger van regen, een dankbaar onderwerp in hun habitat, de vaak gortdroge hooglanden van Mexico.

Enkele wonderen uit Isidorus' leven wil ik je niet onthouden. Isidorus  voerde eens de helft van zijn zak graan aan hongerige duiven die vergeefs in de bevroren grond pikten. Anderen bespotten hem, maar bij thuiskomst bleek de zak weer helemaal vol. Isidorus bezocht elke ochtend voor het werk uitgebreid de mis, zodat hij veel later op het veld was dan de anderen. De landeigenaar ging poolshoogte nemen en ze ontdekten dat terwijl Isidorus diep verzonken lag in gebed, een engel voor hem op het veld de voren ploegde. Mensen bidden ook om hem ter genezing. We gaan niet alle wonderen opnoemen, want er worden 438 aan hem toegeschreven.

Lees meer over de wonderen van Guanajuato in Van het Pad!

(Bron: Engelstalige Wikipedia). 
Bron kleine foto: Alan Levine, Flickr. Bron grote foto: Donna Cleveland, Flickr

alan levine isidorejpg